logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Zo wil ik wonen

Flexibel passiefhuis

In een samenwerkingsverband tussen ontwikkelaar Timpaan BV en LAP Landscape & Urban Design is de inzending ‘Je huis als je tweede huid’ ingezonden. De subtitel van de inzending was Gelukkiger en Gezonder Wonen. Gelukkiger omdat de klant wordt ontzorgd met een goedkoper all-in betaalpakket (een soort lease contract) en er opties zijn voor een meegroeiende woning. Gezonder: vanwege de lange termijn financiële betrokkenheid van de ontwikkelaar met zijn klanten is er ingezet op het gebruik van materialen met een hoge hergebruikwaarde en materiaal dat geen giftige stoffen mag bevatten.

Als vervolg op de prijsvraag hebben Atelier 10/15 en LAP besloten om het ontwerp verder uit te werken met de gecertificeerde Passiefhuisarchitectuur om het concept van een gezonde energieneutrale meegroeiwoning te visualiseren.

Een huis dat in de verschillende wensen en behoeften van de bewoner wil voorzien moet flexibel zijn. Dit kenmerkt zich vooral in de architectuur van de plattegronden. De keuken aan de straatkant of aan de tuin gelegen, groot of klein, zijn individuele keuzes. Die moeten niet door de bouwende partij vastgelegd worden. Eerder moet het mogelijk zijn in de voorkeur van de bewoner te allen tijden te kunnen voorzien. Door de plattegronden flexibel te ontwerpen kan met weinig moeite ook met het basishuis aan de wensen van de klant invulling gegeven worden.

Leefstijlen:

Door de positionering van de keuken kunnen verschillende leefstijlen creëert worden, zoals traditioneel wonen met de keuken aan de straat, modern door een centrale positionering of landelijk met een grote leef keuken aan de tuin gelegen.

Ook op de verdieping is het mogelijk de hoeveelheid kamers en de ligging van de hoofdslaapkamer te bepalen. Immers hebben ook hier de meeste mensen uiteenlopende voorkeuren en de gezinssituaties verschillen nogal van elkaar. Door de verdieping open en flexibel te ontwerpen zijn de huizen levensloopbestendig. Startend met zijn tweeën in het basishuis, kunnen extra kamers bijgebouwd worden tot 2 kinderen. Als de kinderen het huis uit zijn kan er weer teruggebouwd worden.

Door de mogelijkheid tot uitbreiding met een dakopbouw kan het basishuis vergroot worden met maximaal nog 2 kamers en een badkamer erbij.

Dit maakt van het basishuis een riant gezinshuis met veel plek voor iedereen.

Naast de mogelijkheid tot uitbreiding op het dak zijn er ook mogelijkheden om het huis groter te maken door het (of) aan de voor- of (aan de) achterkant te verlengen.

De voorgezette pergola’s kunnen naar wens ingevuld worden. Hierdoor ontstaat ook stedenbouwkundig een heel divers en levendig beeld in de wijk. Want ook hier zijn de wensen verschillend. Waar de ene liever een schommel aan de pergola hangt en een leuke voortuin creëert, heeft de ander behoefte aan een ruimere keuken.

ZoWilIkWonen toont de mogelijkheden van een meegroeiende energieneutrale droomwoning voor een lange wooncarrière.