logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Hamburg Jenfeld

Hamburg Jenfeld Stadthaus am Park

West 8 heeft in Hamburg 2000 de prijsvraag gewonnen met de transformatie van de toenmalige kazerne Hamburg Jenfeld tot een divers eigentijds en duurzaam stadsdeel. Tijdens de realisatiefase is middels een studie de toepasbaarheid van de woningtypologieën getoetst. Atelier 10/15 heeft hiervoor twee typologieën verder uitgewerkt. Het 'Stadthaus' en een appartementengebouw. Energetisch uitgangspunt voor beide typologieën was het passiefhuis.

De zoektocht naar identiteit heeft geleid tot de vertaling van de traditionele vakwerkarchitectuur in Hamburg, waarbij de constructieve draagstructuur van hout was en de vakken gevuld met metselstenen of leem. Typisch voor deze huizen was ook het trapsgewijs naar voren springen van de gevel. Deze elementen zijn vertaald naar een HSB systeem waaraan terracotta-elementen zijn opgehangen. Een gevel van metselwerk zou te veel koudebruggen creëren en bovendien is het luchtdicht afwerken van een HSB element makkelijker.

Het ‘Stadthaus’

Dit huis heeft een woonoppervlakte van 111 m². Met de optie voor een 4de slaapkamer en een extra badkamer kan dit uitgebreid worden naar 122 m² woonoppervlakte.

In een passiefhuis tracht men de warmteverliezen gering te houden en de gratis zonne-energie te optimaliseren. Dit betekent kleine raamopeningen aan de noordkant en grote naar de zuidkant. Om opwarming van het huis in de zomer tegen te gaan is aan de zuidkant een permanent zonnescherm ontworpen.

Het meer-generatie woonhuis.

Het is belangrijk dat ook in een nieuwbouwwijk de diversiteit van het woningaanbod groot is. Dit komt de leefbaarheid van de buurt ten goede. In dit appartementengebouw zijn 2 verschillende woningentypen ontworpen. Hierdoor is dit huis geschikt voor b.v. senioren op de begane grond en gezinnen op de verdiepingen. Het kleine appartement is 48.5 m² en de grote appartementen zijn 99.4 m² groot.