logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Passivehouse designer course mei 2020 - kozijnen
2020-05-25

Afgelopen week heeft S.Elsaesser van Atelier 10/15 het hoofdstuk kozijnen in de Passivehouse designer cursus namens de Stichting PassiefBouwen voor haar rekening genomen. Aangezien er op dit moment geen bijeenkomsten in levende lijve kunnen plaatsvinden werd de cursus via een teamvergadering achter de computer gegeven. Dit was natuurlijk even wennen voor iedereen. Zeker de directe interactie is dan veel minder.

Toch was het weer heel leuk om de cursus te geven.

Kozijnen zijn cruciaal in een huis. Niet alleen zijn zij nodig voor voldoende daglicht in huis maar bepalen ook voor een zeer groot deel de sfeer in huis en de architectuur.

Middels kozijnen ga je een interactie aan met je omgeving of juist niet.

Wat men vaak vergeet: alleen kozijnen dragen bij aan gratis warmte in huis. Doordat de zon naar binnen schijnt warmen de oppervlaktes binnen op. Dus een gratis energiebron in huis. Helaas raken we deze gratis warmte in de winter juist door de zelfde kozijnen weer kwijt.

In de zomer kan er een teveel aan warmte binnen het huis ontstaan omdat te veel zonnelicht door de kozijnen naar binnen komt.

Niet zo in een Passiefhuis. Met de juiste kozijnen, glas en glasafstandhouders en de juiste manier van inbouwen blijft in de winter de gratis warmte binnen en in de zomer wordt met de juiste maatregelen het zomercomfort in het huis gewaarborgd. De temperatuur blijft altijd aangenaam in huis.

Daarnaast wordt er veel energie bespaard op de verwarming en de koeling. Samen met een hoger wooncomfort is dit een win-win situatie. Leuker kunnen we het niet maken…..

Het doorgeven van deze kennis aan geïnteresseerden doet Silke dan ook graag met veel enthousiasme.