logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Villa Manger

De wens van de opdrachtgever was een betaalbaar, praktisch en mooi huis voor het hele gezin waar samen geleefd en gewoond wordt. De trap als centrales element van het huis verbind niet alleen de begane grond met de verdieping maar is tegelijkertijd scheidend element. Door de strategische positionering worden zones creëert. De keuken verdwijnt optisch achter de trap vanuit de woonruimte maar in de keuken zijnde kan men nog steeds alles wat in de woonruimte gebeurd volgen. Samen en gescheiden.

Het hobby van de opdrachtgever is de maquettebouw van historische vliegtuigen. Door de grote hoogte boven de trap en het maken van grote raampartijen in het dak wordt een expositieruimte voor de verschillende maquettes creëert. Tegelijkertijd komt daglicht via de trap de woonkamer binnen. De reductie op het wezenlijke was uitgangspunt van het hele ontwerp. Het huis is sober, licht en in zekere zin puur ontworpen. Alle ruimtes zijn op hun bruikbaarheid ontworpen maar niet op een specifieke functie en gangruimte is zoveel mogelijk gereduceerd.

Het huis is aan de buitenkant voorzien van witte stuc. Maar daar waar geleefd wordt is hout voorzien. Hout is warm en geeft geborgenheid. Het verzacht de witte stuk en de antracieten kozijnen.