logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Ontwikkelaarsprijsvraag Hamburg Finkenau

Met Brink architectuur & stedenbouw en Bube uit Rotterdam heeft Atelier 10/15 het bouwveld 4 architectonisch en stedenbouwkundig voor CDS Wohnbau in Hamburg uitgewerkt. Dit bouwveld had energetisch minimaal het passiefhuis als uitgangspunt. De stedenbouw is ontworpen door Prof. Martinoff, Braunschweig en was stedenbouwkundig uitgangspunt van de prijsvraag. Alle 3 de ontwerpen grijpen terug op de rijke metselgeschiedenis van Hamburg. De straatgevel worden door het lijnenspel van staal, hout en metselwerk gestructureerd. Gelijktijdig maakt het thema de verschillende ontwerpen familie van elkaar. De volgorde is zo gekozen dat er een levendig, onregelmatig naast elkaar ontstaat. Door sommige huizen te spiegelen ontstaat verscheidenheid. Omdat het wonen door de stedenbouwkundige opzet niet naar de straat plaats kan vinden is de zone voor de huizen anoniem. Door plantelementen voor of in de gevel op te nemen in de architectuur wordt het trottoir geactiveerd. Deze elementen zijn integrale bestanddelen van de 3 ontwerpen. Midden in de stad ontstaat er een gezinsvriendelijke groene oase, ontworpen voor de buurtbewoners om te ontspannen, spelen en voor gemeenschappelijke activiteiten.

Architectuur

De gevels zijn een afgeleide van de traditionele historische architectuur van het “holländischen Brook” en de traditionele metselarchitectuur in Finkenau. De rode baksteen, witte structurerende elementen zoals ramen, balkons en pergola’s zijn typische elementen die in Hamburg te vinden zijn. Door deze ook toe te passen in de nieuwbouw worden de maisonnettes opgenomen in het architectonische weefsel van de stad. Ieder maisonnette heeft een eigen ingang en adres . De begroeide pergola’s dienen meerdere doelen. Aan de ene kant zijn zij adres vormend. Ze markeren de semi private zone van het entreegebied en maken deze zone gelijker tijd bruikbaar voor de bewoner. Aan de andere kant wordt de pergola individueel begroeid. Dit komt de leefbaarheid en charme van de openbare ruimte ten goede.

De tuinwoning is volledig georiënteerd op de tuin. De eetkeuken is op de begane grond. Het wonen op de 1de verdieping. Door het toepassen van een vide zijn deze twee met elkaar verbonden en het maakt gelijker tijd een groot raam mogelijk waarbij binnen en buiten met elkaar versmelten. Door ook aan de achterkant een pergola toe te passen wordt de privacy van de bewoners gewaarborgd. De tuinwoning heeft 95.5 m² woonoppervlakte en 3 slaapkamers.

De loftwoning is georiënteerd op het grote dakterras. Hier is ook het binnenkomen. Een lift verbind de begane grond met de woonverdieping. Om ook voor de loftwoning de gemeenschappelijke tuin toegankelijk te maken is de lift op de begane grond van twee kanten toegankelijk. De loftwoning heeft 129 m² woonoppervlakte en 3 tot 4 slaapkamers.