logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Het Hof van Bisschoff

In het hart van Hengelo gelukkiger, milieuvriendelijk en goedkoper wonen in stijl.

Het restaureren van de waardigheid.

Om de levendigheid van het Hengeloos stadshart te vergroten wordt het bestaande pand Top van Bischoff heringericht en voorzien van extra programma. In totaal worden er zestien nieuwe woningen toegevoegd, verschillend in maat van éénkamer- tot vijfkamer appartementen. Op de 2e verdieping wordt vooral sociaal programma toegevoegd dat het dagelijks gebruik van het pand dient te bevorderen voor bewoners en andere centrumbewoners, zoals dagbesteding voor ouderen maar ook huiswerkbegeleiding. Een waardig programma siert een waardig pand.

Samen leven aan een hof.

Door een diversiteit van woningen aan te bieden kan een diversiteit van bewoners worden aangetrokken. De diversiteit van bewoners brengt vele sociale voordelen zoals b.v.  het voorkomen van vereenzaming bij senioren. Senioren kunnen helpen met de naschoolse opvang voor een jong gezin en op hun beurt kunnen ze hulp krijgen met bijvoorbeeld de boodschappen. In deze tijden van individualisering en de participatie-maatschappij is het meergeneratie wonen een duidelijk antwoord. Deze interactie wordt bevorderd door de architectuur met een verloop tussen privé en openbaar.

Door een diversiteit aan woningen aan te bieden, van eenkamer appartementen tot 5 kamer appartementen kan een diversiteit van bewoners worden aangetrokken. Het jonge gezin, alleenstaande en samenwonende, zorg behoevende senioren. Het is allemaal mogelijk binnen het ontwerp.

Door het creëren van ontmoetingsruimtes zoals een gemeenschappelijke woonkamer in de overmaat van de ontsluitingszone of een groene ontmoetingsplek van het hof waar kinderen veilig kunnen spelen, ouders en ouderen genieten van de rust en de natuur midden  in de binnenstad, wordt het onderlinge contact bevorderd.

De buitenruimte van de woningen zijn niet aan de woning gekoppeld maar gemeenschappelijk. Op het dak heeft ieder woning een terraskamer met uitzicht wat ook dienst kan doen als werkruimte aan woning. Maar ook hier is er de mogelijkheid voor een gemeenschappelijke lunch of barbecue.

De woningen zijn als een filter ontworpen. Van openbaar naar privé. De entree is gekoppeld aan de keuken en bewust geen krap halletje. Het opent naar de gemeenschappelijke woonkamer. De gevel ter plekke van de entree keuken kan geheel openschuiven. De keuze is aan de bewoner of er interactie plaatsvindt of niet. In het binnenste gedeelte van de woning is de bewoner helemaal voor zich zelf.

Omgeving:

Wonen in het hart van de stad vraagt om zorg voor de privacy. Dicht bij de mensen, maar veilig thuis. De stad is anoniem. Maar juist in deze tijden van individualisering zijn mens op elkaar aangewezen. De bejaarde, de alleenstaande ouder of een gezin met kinderen

De zon is de bron.

Naast sociale duurzaamheid is er door passief te bouwen ook sprake van milieuvriendelijke duurzaamheid. Door passief te bouwen wordt optimaal gebruik gemaakt van de gratis energie van de zon. Hierdoor wordt tot 70% bespaard op de stookkosten. Een pragmatische efficiëntie die wonen in het hart van Hengelo voor iedere portemonnee bereikbaar maakt.